logo


Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής διοργάνωσε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, ημερίδα με θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως παράγοντας δημιουργίας προοπτικής ανάπτυξης».

Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Καθηγητής Χρυσόστομος Νικίας, Επίτιμος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ο οποίος εστίασε στην προοπτική που διανοίγει η τεχνητή νοημοσύνη καθώς και στις προκλήσεις που τη συνοδεύουν.

Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Νικίας, η τεχνητή νοημοσύνη προϋπήρχε, απλώς τώρα έχει επεκταθεί σε όλα τα φάσματα της ανθρώπινης ζωής καθώς πλέον ο τεράστιος όγκος δεδομένων που υπάρχει διαθέσιμος, μέσω εργαλείων όπως το ChatGPT, έχει διανοίξει άλλες προοπτικές. Ταυτόχρονα, η ελεύθερη πρόσβαση σε ανεξάντλητες πηγές πληροφοριών ενέχει κινδύνους και θέτει ηθικά διλήμματα όσον αφορά σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θέματα λογοκλοπής και παραπληροφόρησης.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Κύπρο, ο Καθηγητής είπε πως η χώρα έχει κάνει άλματα σε θέματα τεχνολογίας και έχει καταστεί τεχνολογικός κόμβος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια στιγμή, όμως, επεσήμανε το κενό που υφίσταται όσον αφορά στην εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα STEM (φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά) καθώς και στον πολύ μικρό αριθμό γυναικών που απασχολούνται σε επαγγέλματα του κλάδου STEM στην Κύπρο.

Κατά τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησαν, οι συνομιλητές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς της εκπαίδευσης, της εργασίας, της υγείας, της ενέργειας και της διαχείρισης κρίσεων.

Στην παρέμβασή του κατά το κλείσιμο της ημερίδας, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρίας είπε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους προϋποθέτει την αξιοποίηση έξυπνων τεχνολογικών εργαλείων όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Τόνισε, όμως, την ανάγκη ενδελεχούς εξέτασης των προκλήσεων που υπάρχουν καθώς και της θέσπισης νομοθετικού πλαισίου για την ορθολογική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.