logo



Σε επιχειρηματικό συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη ο Υφυπουργός, Κυριάκος Κόκκινος


· Νέες επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας


· Καίριας σημασίας η περιφερειακή συνεργασία για ασφάλεια, βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία





Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στη Νέα Υόρκη επιχειρηματικό συνέδριο που διοργάνωσε ο Economist με θέμα: "Επενδύοντας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πλουραλιστική ανάπτυξη", και στο οποίο συμμετείχε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος. Στόχος του συνεδρίου η ανάδειξη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού κόμβου, καθώς και ως πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης εν μέσω μίας κρίσιμης χρονικής συγκυρίας και γεωπολιτικής αστάθειας, με τον αντίκτυπο της πανδημίας να εξακολουθεί να ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία να διαμορφώνει νέα δεδομένα και προκλήσεις. Στο επίκεντρο των συζητήσεων η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ σε ευρύ φάσμα πεδίων, όπως ενέργεια, καινοτομία, πράσινη ανάπτυξη και επενδύσεις, για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου, ασφαλέστερου και πιο ευημερούς μέλλοντος για όλους.


Ως ομιλητής σε συζήτηση πάνελ με τίτλο: «Καινοτομία και τεχνολογία: Σε ανοδική πορεία», ο κ. Κόκκινος ανέδειξε τη σημασία των δύο αυτών αλληλένδετων τομέων για την ανάκαμψη της οικονομίας, εστιάζοντας στην προοπτική μεγιστοποίησης του οφέλους μέσω συνεργασιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με χώρες με κοινό όραμα, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενδυνάμωσης του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Πολιτείας για τη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας, με στόχο την καθιέρωσή της ως κέντρο επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας στην περιοχή. «Επενδύοντας στο ανθρώπινό μας κεφάλαιο, απλοποιώντας διαδικασίες και διευρύνοντας τη διαθεσιμότητα ψηφιακών εργαλείων και υπηρεσιών, κτίζοντας ασφαλείς και σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και παρέχοντας κίνητρα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενισχύουμε τη δυναμική της χώρας μας και τη δυνατότητά της να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια αλλαγή που συντελείται», τόνισε ο Υφυπουργός. «Με προσήλωση και αποφασιστικότητα, συλλογικότητα και συνεργασία, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας λύσεις MAZI με τους πολίτες, ΓΙΑ τους πολίτες. Λύσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες και προτεραιότητες».


Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Κόκκινος παραχώρησε συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως CoinDesk και Financial Times, αναλύοντας την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, τις κύριες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας καθώς και επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται σε πολλαπλούς τομείς της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του blockchain. H Κύπρος ήδη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρωτοπόρα κράτη στον τομέα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ με την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθεσίας, αναμένεται να δοθεί ακόμη περισσότερη ώθηση τόσο για προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη τομέων όπως το fintech, όσο και για ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


Στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Άμυνας και Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χ. Πετρίδης και Ν. Πηλείδου, ο Διοικητικής της Κεντρικής Τράπεζας, Κ. Ηροδότου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γ. Θεοχαρίδης και ο Πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, καθώς και κρατικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματικά στελέχη από Ελλάδα και Ισραήλ. Μεταξύ άλλων, από πλευράς ΗΠΑ, συμμετείχαν και απεύθυναν ομιλίες ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, και η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Έρικα Όλσον.