logo
Δελτίο Τύπου

Κοινή Διάσκεψη Τύπου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκου Κούσιου και του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου

Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πύλη του κράτους «gov.cy»

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες Υπουργείου Εργασίας με σύγχρονο και φιλικό πρόσωπο και με τον πολίτη στο επίκεντρο


Παρουσιάστηκε σήμερα, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκου I. Κούσιου, και του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινου, η νέα διαδικτυακή πύλη του κράτους «gov.cy», ένα από τα σημαντικότερα μεταρρυθμιστικά έργα της Κυβέρνησης, με υψηλή προστιθέμενη αξία και άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη, καθώς και η πορεία εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Με σύγχρονη αισθητική και λειτουργική προσέγγιση, περιεχόμενο και λειτουργίες που θα εμπλουτίζονται και θα αναβαθμίζονται συνεχώς, η πύλη «gov.cy» θα αποτελέσει, στην ολοκληρωμένη της μορφή, το ένα και μοναδικό σημείο επαφής πολιτών και επιχειρήσεων με τον δημόσιο τομέα, τόσο όσον αφορά ηλεκτρονικές συναλλαγές όσο και ενημέρωση και πληροφόρηση. Φιλοξενώντας όλες τις δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες και όλες τις κυβερνητικές ιστοσελίδες κάτω από μία ομπρέλα, η πύλη «gov.cy» θα συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει και να αξιοποιεί ο πολίτης για επικοινωνία και συνδιαλλαγή με τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοινούς μηχανισμούς εγγραφής και διαχείρισης χρηστών (CY Login), ηλεκτρονικών πληρωμών και ηλεκτρονικής υπογραφής εγγράφων.

Στο παρόν στάδιο, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής εγκαινιάζει τη λειτουργία της ενδιάμεσης λύσης της πύλης «gov.cy», που ενσωματώνει πέραν των 350 υφιστάμενων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες παρουσιάζονται κατηγοριοποιημένες σε θεματικές ενότητες με βάση γεγονότα ζωής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ υπάρχει και λειτουργία αναζήτησης για γρήγορη και εύκολη εύρεση αποτελεσμάτων. Παράλληλα, το Υφυπουργείο εστιάζει στην ανάπτυξη ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών, μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Digital Services Factory, οι οποίοι, σε συνεργασία με το Government Digital Service του Ηνωμένου Βασιλείου, και αξιοποιώντας ευέλικτη μεθοδολογία και σύγχρονους τρόπους εργασίας, έχουν αναπτύξει μία νέα φιλοσοφία, που θέτει τον πολίτη και τις πραγματικές του ανάγκες στο επίκεντρο της όλης προσπάθειας. Πρώτο δείγμα της καινοτόμου αυτής προσέγγισης, η υπηρεσία «Βοήθημα Τοκετού» των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία και σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε στη βάση σχολίων πραγματικών χρηστών, έχοντας ως αποτέλεσμα μια υπηρεσία που να διεκπεραιώνεται απλά και γρήγορα, παρέχοντας στους πολίτες σαφή και κατανοητή πληροφόρηση, χωρίς να απαιτείται η υποβολή πληροφοριών και εγγράφων που ήδη κατέχει το δημόσιο.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ανακοινώθηκαν πρόσθετες πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύτερου εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του Υπουργείου Εργασίας, όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες για τα Επιδόματα Μητρότητας και Ανεργίας, που θα ανακοινωθούν εντός του μηνός, καθώς και οι αιτήσεις για Θεσμοθετημένη Σύνταξη και Σύνταξη Χηρείας, που ακολουθούν. Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο κέντρο τηλεξυπηρέτησης πολιτών για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Πρόνοιας, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του Φθινοπώρου του 2022, και το οποίο θα αποτελέσει το προοίμιο ενός παγκύπριου κέντρου που θα καλύπτει όλο το φάσμα των δημόσιων υπηρεσιών, με στόχο την καθιέρωση ενός κοινού αριθμού που να διασφαλίζει την έγκυρη, έγκαιρη και ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, Κυριάκο I. Κούσιο, «μέσω της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων και μηχανισμών, ενισχύεται η αποδοτικότητα της κρατικής μηχανής, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος και μειώνεται δραστικά το κόστος διεκπεραίωσης εργασιών, απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι για αξιοποίηση σε πιο ουσιαστικές εργασίες, και το σημαντικότερο, που αποτελεί και τον κύριο στόχο που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιτυγχάνεται η καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.»

Στη δική του παρουσίαση, ο Υφυπουργός, Κυριάκος Κόκκινος, τόνισε πως μέσω της πύλης «gov.cy» το δημόσιο αποκτά μία ενιαία ταυτότητα και ένα πιο φιλικό προς τον πολίτη πρόσωπο. «Η αναβαθμισμένη αυτή εικόνα», ανέφερε ο Υφυπουργός, «συμβάλλει καταλυτικά στην οικοδόμηση μίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, καθώς και στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα».