logo

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ – ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λευκωσία, 22 Σεπτεμβρίου
Η έρευνα και η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης
κι εκσυγχρονισμού της κυπριακής βιομηχανίας
    - Ημερίδα με θέμα την αναζήτηση πρακτικών τρόπων συνεργασίας του τομέα της βιομηχανίας με τα κέντρα αριστείας

Η ανάγκη ενδυνάμωσης των συνεργειών μεταξύ της παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων και της επιστημονικής έρευνας με στόχο τη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ήταν το θέμα του σημερινού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιομηχανίας. Το εργαστήρι διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και σε αυτό συμμετείχαν τα έξι κέντρα αριστείας της Κύπρου και φορείς του τομέα της βιομηχανίας.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η Υπουργός Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, τόνισε πως τα κέντρα αριστείας αποτελούν έναν από τους βραχίονες της επιτυχίας της νέας Βιομηχανικής Πολιτικής 2019-2030, οι πυλώνες της οποίας παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου. Τα κέντρα αριστείας, σημείωσε η Υπουργός, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων, συνεισφέροντας σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της δημιουργίας μίας βιώσιμης, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς βιομηχανίας.

«Μελέτες καταδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις που καινοτομούν δημιουργούν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, ενώ αποκτούν και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι αυτών που δεν αξιοποιούν την τεχνολογία», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «ιδιαίτερα σημαντική για την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας είναι η δυνατότητα εμπλοκής των ερευνητών, περιλαμβανομένων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, στην επιχειρηματική ανάπτυξη και, κατ’ επέκταση, στην εμπορική εκμετάλλευση του καινοτόμου προϊόντος που προκύπτει ως αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας». Κλείνοντας δήλωσε πως το ΥΕΕΒ θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ενδυνάμωσης της εν λόγω συνεργασίας παρέχοντας κάθε δυνατή στήριξη.

«Μέσω της οικοδόμησης νέων δικτύων συνεργασίας, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες και για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ αναβαθμίζεται η ελκυστικότητά της χώρας μας, η οποία διαθέτει όλα τα εχέγγυα για καθιέρωσή της ως περιφερειακό κέντρο έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε στο δικό του χαιρετισμό ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος. «Ως Υφυπουργείο έχουμε αναλάβει ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο έργο ολιστικού ανασχεδιασμού και εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας στη βάση αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρουν η έρευνα, η καινοτομία και η ψηφιακή τεχνολογία. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, πέραν του τεχνολογικού παράγοντα, είναι η αλλαγή της κουλτούρας σε όλο το φάσμα του κοινωνικοοικονομικού ιστού αλλά και του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Η καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για τις κυπριακές επιχειρήσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, της μεταβλητότητας των απαιτήσεων της αγοράς και της συντόμευσης του κύκλου ζωής των προϊόντων και υπηρεσιών. Κι αυτή απαντάται μόνο μέσω της επιστημονικής αριστείας, της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τα έξι κέντρα Αριστείας που εδρεύουν στην χώρα μας, RISE, Κοίος, MariteC-X, Cy-Biobank, Emme –Care, Ερατοσθένης – Excelsior, «συστήθηκαν» στη βιομηχανία, ενώ στη συνέχεια ο κ. Πάνος Πρωτοπαπάς, γενικός διευθυντής της βιομηχανίας Elysee Irrigation, μίλησε για τη σημασία της αξιοποίησης από τον μεταποιητικό τομέα των κέντρων αριστείας. Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση την οποία συντόνισε ο Επικεφαλής Επιστήμονας, κ. Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος, ο οποίος και επισήμανε την ανάγκη θεσμοθέτησης τέτοιων συναντήσεων, σε πιο στοχευμένη βάση, ούτως ώστε να εντοπιστούν και να προωθηθούν συγκεκριμένες συνέργειες προς όφελος τόσο της βιομηχανίας και των κέντρων, όσο και της οικονομίας ευρύτερα.