logo




Ανακοίνωση Τύπου
Συμμετοχή Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σε Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για Έρευνα και Καινοτομία

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος, συμμετείχε στις 19 Ιουλίου 2021, σε Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) στο πλαίσιο της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Της Διάσκεψης προέδρευσε η Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Αθλητισμού της Σλοβενίας, Simona Kustec, ενώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Mariya Gabriel.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η προώθηση δράσεων σε εθνικό επίπεδο για την επίτευξη των στόχων ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας – ΕΧΕ (European Research Area – ERA), μια πρωτοβουλία καίριας σημασίας για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Κρατών-Μελών στον τομέα της Ε&Κ. Μεταξύ άλλων, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την νέα Ατζέντα Πολιτικής για τον ΕΧΕ (ERA Policy Agenda), το σύστημα διακυβέρνησης και τη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησης σχετικών δράσεων, καθώς και για την προώθηση δράσεων για διευκόλυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ως εργαλεία διασφάλισης μιας πιο ανθεκτικής και ανταγωνιστικής Ευρώπης.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε τη σημασία συντονισμένης δράσης, ανταλλαγής πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών τόσο για τη διαμόρφωση όσο και για την υλοποίηση δράσεων ΕΧΕ. Αναφορικά στον σχεδιασμό κοινών δράσεων ΕΧΕ, ανέφερε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εθνικές αρμοδιότητες των Κρατών Μελών ενώ η παρακολούθηση της υλοποίησης σχετικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων να πραγματοποιείται στο πλαίσιο υφιστάμενων διαδικασιών όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κατά τον κ. Κόκκινο, για ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης του ΕΧΕ θα πρέπει να αποφεύγονται επικαλύψεις μεταξύ των σωμάτων του ΕΧΕ ενώ για μικρότερα ΚΜ, όπως η Κύπρος, σημαντική κρίνεται και η μείωση του διοικητικού φόρτου εργασίας, μέσω της παρακολούθησης δράσεων ανά διετία. Τέλος, ενημέρωσε ότι το Υφυπουργείο βρίσκεται στο στάδιο ετοιμασίας μιας ολοκληρωμένης εθνικής Στρατηγικής Ε&Κ στην οποία θα ενσωματωθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ΕΧΕ.

Στο απογευματινό μέρος της Διάσκεψης, έγινε ανταλλαγή απόψεων από τους Υπουργούς Έρευνας για τη διεθνή διάσταση της Ε&Κ στη βάση σχετικής Ανακοίνωσης που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «Europe’s strategy for international cooperation in a changing world». Η τοποθέτηση του Υφυπουργού, κ. Κόκκινου, επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για Ε&Κ σε διεθνές επίπεδο, ειδικότερα σε τομείς όπως η υγεία, η ψηφιακή μετάβαση και το κλίμα, αλλά και ειδικότερα μεταξύ των εταίρων στην περιοχή της Μεσογείου, ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας. Ωστόσο, σημείωσε, στις όποιες διεθνείς συνεργασίες θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη θέματα διαχείρισης της πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και προστασίας των αρχών της ΕΕ και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η αυτονομία της ΕΕ.

Στο σύνολό τους, τα ΚΜ υποστήριξαν τις θεματικές προτεραιότητες όπως προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και την παγκόσμια διάσταση που αυτή προσδίδει στη συνεργασία σε θέματα Ε&Κ, ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία της διαμόρφωσης μίας κοινωνίας, στην οποία να παρέχονται ευνοϊκές συνθήκες για παραγωγή αλλά και μετάδοση γνώσης.