Όραμα του είναι να καταστεί η Κύπρος ένας ανταγωνιστικός περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος, με μια κοινωνία έτοιμη για το μέλλον και μια ακόμη πιο δυνατή οικονομία χάρη στις ψηφιακές τεχνολογίες ταυτόχρονα με τη δημιουργία της κυπριακής «Silicon Valley», αναφέρει σε συνέντευξη στο Ιnsider ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας. Τονίζει παράλληλα ότι αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ανά υπουργείο. Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες; Ποιες είναι άμεσες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το Υφυπουργείο σας;

Το δικό μας Υφυπουργείο αγγίζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία των πολιτών και το γενικό οικονομικοτεχνολογικό οικοσύστημα. Οπότε όλα τα έργα που βρίσκονται στα σκαριά αλλά και αυτά που παραδίδουμε είναι υψίστης σημασίας. Υπάρχουν επίσης σημαντικά έργα τεχνολογικής κυρίως υποδομής που αφορούν νευραλγικούς τομείς του κράτους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κυβερνοασφάλεια, τα κέντρα συλλογής και φύλαξης δεδομένων κτλ. Για να μπορέσουμε να βάλουμε μια ιεράρχηση, το πρώτο έργο που θα ήθελα να αναφερθώ είναι η ψηφιοποίηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ψηλά στην ατζέντα βάσει των προτεραιοτήτων που έθεσε ο Πρόεδρος είναι η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική αίτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης, δηλαδή για τους κουρεμένους καταθέτες το οποίο τρέχει τώρα, όπως επίσης η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δηλαδή να μπορούν να γίνονται όλα πλέον ψηφιακά.

Σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους; Τι νέο να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον σε αυτόν τον τομέα;

Με γοργούς ρυθμούς τρέχει ένα έργο για το τμήμα Εφόρου Εταιρειών υπό την ονομασία Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Έργο του τμήματος Εφόρου Εταιρειών, και το οποίο θα αφορά την πλήρη αυτοματοποίηση του τμήματος.

Επίσης ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Tax for all στο οποίο ενσωματώθηκε η έμμεση φορολογία δηλαδή ο ΦΠΑ και παράλληλα ξεκίνησε η ετοιμασία του δευτέρου σκέλους το οποίο αφορά την άμεση φορολογία με χρονικό ορίζοντα παράδοσης το 2024.

Αλλά είμαστε ακόμη πίσω στο να γίνει η πλήρης ψηφιοποίηση του κράτους και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με του πολίτες και για αυτό τον λόγο έχουμε αυξήσει τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων. Φυσικά η ψηφιοποίηση είναι σε συνεχή βάση, επικαιροποιημένη, όμως με τα νέα έργα που θα ανακοινωθούν στο εγγύς μέλλον και κατά την διάρκεια της επόμενης πενταετίας είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Θα ενταχθούν δηλαδή αρκετές άλλα επιδόματα στο ψηφιοποιημένο ιστό του κράτος όπως η σύνταξη χηρείας, ο Ιππόδαμος του Τμήματος Πολεοδομίας, ηλεκτρονικό σύστημα για κάρτα νοσηλείας κτλ.

Πρώτα η κυβερνοασφάλεια και μετά τηλεργασία

Συνδέονται τα θέματα της τηλεργασίας με την κυβερνοασφάλεια;

Η κυβερνοασφάλεια παραμένει το πλέον φλέγον έργο της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και απόφαση του Υπουργικού το Φεβρουάριο του 2019, η οποία έπρεπε να είχε πάρει το δρόμο της για υλοποίηση. Για μένα προσωπικά αποτελεί επιτακτική ανάγκη η τάχιστη υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την κυβερνοασφάλεια. Παρά το ότι το θέμα της τηλεργασίας αφορά το Υπουργείο Εργασίας, εντούτοις συμμετέχουμε ως τεχνικοί σύμβουλοι. Συγκεκριμένα, θα εμπλακούμε στο θέμα λόγω της χρήσης και εφαρμογής των σωστών συστημάτων ειδικά στο δημόσιο τομέα με τις σωστές δικλίδες ασφαλείας.

Ηλεκτρονική ταυτότητα

Ένα θέμα που θα ήθελα να θέσω στην συζήτηση είναι αυτό της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Είναι και αυτό μια από τις κορυφαίες επιτακτικές ανάγκες. Τι σημαίνει ουσιαστικά ψηφιακή ταυτότητα;

Το EID είναι μια ψηφιακή ταυτότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση ενός δελτίου ταυτότητας και μπορεί να αποθηκευτεί ψηφιακά. Η ηλεκτρονική αναγνώριση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που επιθυμούν να αποδείξουν και να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους ηλεκτρονικά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες, που προσφέρονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αποτελεί το επίσημο εργαλείο του κράτους για την ταυτοποίηση των στοιχείων του πολίτη και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών με ασφάλεια και νομική ισχύ. Είναι δηλαδή το ηλεκτρονικό διαβατήριο του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο, όπως είναι η βιομετρική ταυτότητα στον φυσικό κόσμο. Επιπλέον διασφαλίζει και την χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής για την υπογραφή ψηφιακών εγγράφων με ασφάλεια και νομική ισχύ.

Σκοπός της ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι να παρέχει έναν ασφαλή και βολικό τρόπο στα άτομα να αποδεικνύουν και να επαληθεύουν την ταυτότητά τους στο διαδίκτυο κάθε φορά που έχουν πρόσβαση σε δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, τα άτομα θα μπορούν να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμείς υποχρεώσεις που μπορεί να έχουν ηλεκτρονικά οπουδήποτε στον κόσμο ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν αυτοπροσώπως το αρμόδιο τμήμα/αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό δελτίο ταυτότητας αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη-μέλη, επομένως οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική ταυτότητα για σκοπούς ταυτοποίησης οπουδήποτε στην επικράτεια της ΕΕ. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ αποφάσισε να υιοθετήσει την έννοια της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης είναι η εξάλειψη της διαρροής προσωπικών δεδομένων, ιδίως κατά τη διαδικασία εγγραφής σε κοινωνικά δίκτυα και ιστότοπους.

Σε λίγα χρόνια, το EID θα χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται πλέον να παρέχουν τα στοιχεία και τα δεδομένα τους σε κάθε ιστότοπο όπου εγγράφονται και δημιουργούν λογαριασμό. Πρόσφατα, τροποποιήθηκε ο περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμος του 2002 (Ν.141(Ι)2002), εισάγοντας πρόνοιες για το ηλεκτρονικό δελτίο ταυτότητας (EID).

Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου θα δώσει τη δυνατότητα για ενιαίο και ασφαλή τρόπο πρόσβασης στα ηλεκτρονικά συστήματα με υψηλό επίπεδο διασφάλισης, αναγνωρισμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την υπογραφή ψηφιακών εγγράφων καθώς και τη δυνατότητα για ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Αποτελεί μία σύγχρονη μορφή υπογραφής που χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά αρχεία, έγγραφα, διαγωνισμούς και αποτελεί ένα μέσο που εγγυάται την αυθεντικότητα του εγγράφου και παράλληλα παρέχει προστασία από αλλοιώσεις οποιασδήποτε μορφής.

Εγκεκριμένος πάροχος υπηρεσιών εμπιστοσύνης, επί του παρόντος στην Κύπρο είναι η εταιρεία JCC Payment Services Ltd, που είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική υπογραφή από διάφορες συσκευές όπως ο προσωπικός υπολογιστής, έξυπνο τηλέφωνο (smartphone) ή ταπλέτα (tablet). Η δημιουργία των εγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπογραφών ακολουθεί πρότυπα ασφάλειας τα οποία ρυθμίζονται με νομοθεσία.

Οι εγκεκριμένοι πάροχοι υπηρεσιών εμπιστοσύνης που εκδίδουν τις εγκεκριμένες ηλεκτρονικές υπογραφές, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τα πρότυπα αυτά, τα οποία έχουν καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ηλεκτρονική υπογραφή διευκολύνει τις συναλλαγές, οι οποίες μπορούν να γίνουν πλέον ηλεκτρονικά, ανά πάσα στιγμή, από οποιαδήποτε τοποθεσία, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία του πολίτη, με ευκολία, ευελιξία και ασφάλεια.

Μειώνεται σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος διεκπεραίωσης και ο διοικητικός φόρτος του δημοσίου, των οργανισμών και των επιχειρήσεων, ενώ εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι (π.χ. καύσιμα, χαρτί, αναλώσιμα, κ.λπ.).


Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2023 – 2030

Μπορείτε να μας αναλύσετε τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΣΕΕ) για την Κύπρο, για την περίοδο 2023-2030 που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και ποιοι είναι οι τομείς προτεραιότητας της;

Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης την οποία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Μαρτίου 2023 μετά από πρόταση του Υφυπουργείου μας, είναι άκρως σημαντική. Η ΣΕΕ εντοπίζει και αναλύει τους τομείς προτεραιότητας όπου η Κύπρος διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορούν να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης της οικονομίας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, μέσα από επενδύσεις σε Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ). Την εκπόνηση μελέτης για την επικαιροποίηση της ΣΕΕ ανέλαβε το Technopolis group.

Η μελέτη βασίστηκε σε οριζόντιες και τομεακές πολιτικές, πρωτοβουλίες και προγράμματα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και στις δυνατότητες, ανάγκες και προκλήσεις του εγχώριου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας. Επιπλέον, λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις και εισηγήσεις των φορέων του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έτυχαν αξιολόγησης και έγκρισης από το ΥΕΚΨΠ. Οι τομείς προτεραιότητας που έχουν αναδειχθεί μέσα από τη ΣΕΕ για την περίοδο 2023-2030 διακρίνονται σε 4 ενότητες, ως ακολούθως:

Ενότητα Α – Τεχνολογικές προτεραιότητες (Technological priority areas): περιλαμβάνουν τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και τα Καινοτόμα Υλικά

Ενότητα Β – Οικοσυστήματα (Ecosystems): περιλαμβάνουν τους τομείς της Αγροδιατροφής, της Ναυτιλίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ενότητα Γ – Αναδυόμενες προτεραιότητες/οικοσυστήματα (Emerging ecosystems): επί του παρόντος περιλαμβάνουν μόνο τον τομέα του Διαστήματος

Ενότητα Δ – Τομείς καταλύτες (Enablers): περιλαμβάνουν τους τομείς της Υγείας και του Περιβάλλοντος


Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

Θα εμπλακεί και το Υφυπουργείο σας στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και με ποιο τρόπο;

Θα έχουμε λόγο και ρόλο στο θέμα των ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά και συντονιστικό ρόλο. Προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τις υπηρεσίες του κράτους, ειδικά την ΑνΑΔ που ανεβάζει στην ψηφιακή πολιτεία των πολιτών δράσεις που αφορούν κυρίως ψηφιακές δεξιότητες. Έχουν ήδη ανεβεί αρκετές δράσεις εκεί και θα ακολουθήσουν και αρκετές άλλες.

Κύριος σκοπός του Σχεδίου Δράσης για τις Ψηφιακές Δεξιότητες είναι η ανάπτυξη και συνεχής αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένων ευάλωτων ομάδων και απομακρυσμένων γεωγραφικά περιοχών.

Οι Ψηφιακές Δεξιότητες συμβάλλουν καταλυτικά στην οικοδόμηση μια κοινωνίας που μπορεί να εμπιστεύεται: τα ψηφιακά προϊόντα, τις διαδικτυακές υπηρεσίες, να εντοπίζει την παραπληροφόρηση, να προστατεύεται από τις κυβερνοεπιθέσεις και διαδικτυακές απάτες, να επωφελείται πλήρως από τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών
Με βάση τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας οι βασικές δεξιότητες των Κυπρίων παραμένουν κάτω από το μέσο όρο του 56% της ΕΕ, καθώς μόλις το 45% των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων χωρίζεται σε τρεις άξονες:

1. Οι βασικές τουλάχιστον ψηφιακές δεξιότητες όπως: απόκτηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων (για ψηφιακά αναλφάβητους), ασφάλεια διαδικτύου και κυβερνοασφάλεια, Microsoft office (word, excel, power point), Internet και Outlook

2. Δια βίου μάθηση, με στόχο την ενδυνάμωση των πολιτών έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της κοινωνίας και επαγγελμάτων γενικότερα και αφορά το εργατικό δυναμικό.

3.Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων (από βασικό σε προηγμένο επίπεδο), περιλαμβανομένων και των ανέργων με στόχο επαγγελματικής προοπτικής και ανέλιξης. Όπως Microsoft office, Κυβερνοασφάλεια, Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media), Εργαλεία τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης. Αλλά και αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτισης (reskilling – upskilling) όπως διαχείριση έργων (project management), τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), υπολογιστικό νέφος (Gloud), ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών και ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών.

Ψηφιακή ακαδημία πολιτών

Σημαντικό κομμάτι για επιτυχία του εγχειρήματος του προγράμματος «Σύγχρονη Επαγγελματική Ανάπτυξη για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση» είναι η λειτουργία της ψηφιακής ακαδημίας των πολιτών. Υπολείπεται ένα σημαντικό εργαλείο της για την εύρυθμη λειτουργίας της, αυτό της αξιολόγησης γνωσιακού επιπέδου και ικανοτήτων.

Ουσιαστικά θα είναι ένας πλοηγός και ένα κατευθυντήριο εργαλείο, για τα προγράμματα που θα είναι χρήσιμα και βατά για τον καθένα ατομικά μέσα από ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο. Αλλά δεν θα είναι δεσμευτικό, μπορεί ο καθένας να ελέγξει ό,τι θέλει από τα προγράμματα που ανεβαίνουν στην Ψηφιακή Ακαδημία των Πολιτών.

Συγκεκριμένα με το εργαλείο αυτοαξιολόγησης γνωσιακού επιπέδου και ικανοτήτων (self-assessment tool) οι πολίτες θα αξιολογούν τις ψηφιακές τους δεξιότητες στη βάση τεσσάρων επιπέδων: Στοιχειώδεις δεξιότητες, βασικό επίπεδο, ενδιάμεσο επίπεδο και προχωρημένο επίπεδο.

Τα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησης θα οδηγούν τον πολίτη σε μια εξατομικευμένη πρόταση παρακολούθησης μαθημάτων σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις και δεδομένα. Επίσης η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών περιλαμβάνει ευρετήριο διαθέσιμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ψηφιακές δεξιότητες και διαδικτυακό υλικό (eLearning library).

Συνεργασία με την amazon web services

Ποια είναι τα κύρια οφέλη από τη συνεργασία με την amazon web services για την Κύπρο;

Τα οφέλη είναι τεράστια. Είχα τρεις συνάντησης με αξιωματούχους της εταιρείας από τότε που ανέλαβα. Η συμφωνία που υπεγράφη στο Προεδρικό από τον προκάτοχό μου και τον CEO της εταιρείας αφορούσε τo clouding. Το να μεταβούμε στην χρήση αυτής της τεχνολογίας είναι σημαντικότατο γιατί ταυτόχρονα βοηθείται στο σύνολο της η ψηφιακή μετάβαση.

Για να προχωρήσουμε με την τεχνολογία του Cloud απατούνται σέρβερ ή καλύτερα data centers που αυτή την στιγμή υπάρχουν μεν αλλά βρίσκονται στο εξωτερικό. Τα data centers πρέπει να είναι στην Κύπρο, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε μιλούμε για θέματα που αφορούν κρατική ασφάλεια. Ζητούμε και θέλουμε το data center να βρίσκεται στην Κύπρο.

Συμφώνα με την ενημέρωση που είχα αυτή την στιγμή υπάρχουν τρεις πάροχοι που έχουν τα ψηλά στάνταρ που απαιτούμε όσον αφορά την ασφάλεια και τις υπηρεσίες αλλά και τις υποδομές για αναλάβουν το έργο αυτό. Συγκεκριμένα είναι η CYTA, η εταιρεία Cl8 στην Λεμεσό και η Siblex στην Λάρνακα.

Είχα ήδη συνάντηση και με τις τρεις εταιρείες και έχουν ενημερωθεί για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε με τις δικές μας δικλίδες ασφάλειας όπως τις θέτουμε. Ευελπιστώ πως οι ανακοινώσεις επί του θέματος θα έρθουν πολύ γρήγορα. Με αυτό τον τρόπο προωθούμε και τις κυπριακές επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Μετατροπή της Κύπρου σε κόμβο τεχνολογίας

Πώς θα κάνει η χώρα το επόμενο βήμα για ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και δεδομένων;

Υπάρχουν επενδυτές στο χώρο της τεχνολογίας που θα τους ενδιέφερε να επενδύσουν με ποικίλους τρόπος στην Κύπρο. Επίσης κρατούμε ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας με εταιρείες του χώρου που ήδη βρίσκονται στην Κύπρο και προσπαθούμε με συνεργασία να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όραμά μας και ο πρωτεύον προσωπικός μου στόχος ως Υφυπουργού Καινοτομίας είναι η δημιουργία του tech island. Δηλαδή μια συγκεκριμένη ενιαία έκταση την οποία ήδη την τοποθετούμε επί χάρτου σε κάποιες περιοχές. Μέχρι στιγμής όλο προχωρούν βάσει σχεδίου και μπορώ να πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Θέλω να πιστεύω πως το tech island θα υλοποιηθεί.

Όλες οι εταιρείες, κυπριακές και αυτές που έρχονται από το εξωτερικό, θα μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα χώρο που θα διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να μπορεί να γίνει και ανταλλακτήριο ιδεών και τεχνολογικών σχεδιασμών, στα πρότυπα της αμερικάνικης Silicon Valey.

Υπάρχει πίστη από μέρος μου ότι θα φέρω εις πέρας αυτό το εγχείρημα. Στο σημείο επίσης θα μπορούσαν να μεταφερθούν και τα κέντρα αριστείας. Πέντε από τα εφτά δεν έχουν στέγη. Υπάρχουν δύο τοποθεσίες στα υπόψη, η μία είναι ο χώρος της Κρατικής Έκθεσης στην Εγκωμη.

Τεχνογνωσία των κυπριακών Κέντρων Αριστείας

Πρόσφατα είχατε συνάντηση με τα κυπριακά Κέντρα Αριστείας Biobank.cy, CMMI, Care-C, CyENS, Eratosthenes, KIOS και Phaethon. Με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Υφυπουργείο σας, και όχι μόνο, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι σε θέματα καινοτομίας και ψηφιοποίησης;

Αυτή την στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν εφτά κέντρα αριστείας. Πρόσφατα τα μάζεψα όλα στο Δημαρχείο Λευκωσίας και μαζί με όλη την κρατική δημόσια υπηρεσία, δηλαδή με λειτουργούς και ανώτατα στελέχη από όλες τις υπηρεσίες και τα υπουργεία.

Τα κέντρα αριστείας έκαναν παρουσιάσεις για το πιο είναι το αντικείμενο τους προς τους υπόλοιπους κρατικούς λειτουργούς.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις τρέχουσες δραστηριότητες των κυπριακών Κέντρων Αριστείας Biobank.cy, CMMI, Care-C, CyENS, Eratosthenes, KIOS και Phaethon, με έμφαση στις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στους φορείς χάραξης και υλοποίησης πολιτικής, καθώς και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των Κέντρων και φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τα Κέντρα Αριστείας συγκεντρώνουν πολύτιμη γνώση και τεχνογνωσία και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πρακτικές λύσεις στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η πράσινη ενεργειακή μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη.

Το κράτος έχει ήδη πριμοδοτήσει με 15 εκατομμύρια το εκάστοτε κέντρο αριστείας. Για παράδειγμα το Υφυπουργείο καινοτομίας έχει άψογη συνεργασία με το ΚIOS, που ασχολείται με ψηφιακή μεταρρύθμιση, έχουμε ήδη συνεργασία σε αρκετά σημαντικά έργα.

Τεχνητή Νοημοσύνη, η νέα πραγματικότητα

Τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονη η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Πόσο μας απασχολεί στην Κύπρο αυτό το ζήτημα;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μαζί μας μέρος πλέον της καθημερινότητάς μας. Υπάρχουν αρνητικά αλλά και υπάρχουν και τα πολύ θετικά. Πρέπει να βλέπουμε και τα θετικά αυτής της νέας τεχνολογίας. Υπάρχουν και τομείς που μπορούν να βοηθηθούν ή που ήδη βοηθούνται από αυτή την τεχνολογία. Θα πρέπει θα θεσπιστεί μια μορφή θεσμοθετημένου πλαισίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το καλό πρόσωπο αυτής της τεχνολογίας.

Σε υπουργική συνεδρία ευρωπαϊκού επιπέδου στο Λουξεμβούργο όπου είχα παραστεί, ο Πρωθυπουργός της χώρας που εκτελεί και χρέη Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, είχε πει πως κρίνει λογικότατο να θεσπιστεί ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Για να πάρουμε τα θετικά αυτής της τεχνολογίας θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες.

Υπάρχει παράδειγμα για την θετική χρήση της τεχνητής νοημοσύνη στο τομέα της Υγείας στην Κύπρο και μου παρουσιάστηκε από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στην Λεμεσό.

Επίσης σε συζήτηση με τον Αυστριακό ομόλογό μου για την τεχνογνωσία και την υποδομή για την αυτοματοποίηση του συστήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο, μου παρουσιάστηκε η λύση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Στην Αυστρία χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία για να εντοπίζουν απάτες και κακοδιαχείριση εντός του δικού τους αντίστοιχου συστήματος και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά.